Musea in Wenen

Wenen kent een groot aantal musea, waarin voor elk soort geschiedenis- en kunstliefhebber wel wat te vinden is. Er zijn in totaal ruim 300 verschillende locaties waar kunst bezichtigt kan worden. Waaronder ruim 100 musea en losse collecties. Naast de hieronder behandelde musea zijn er onder meer de verschillende Bezirksmusea, het Jüdisches Museum Wien, het Filmmuseum, het Sigmund Freud Museum en twee verschillende Beethoven-Hauser. Bovendien zijn de meeste musea zeer groot en kunnen zij vaak niet in hun geheel gewaardeerd worden door middel van een kort bezoek. Daarnaast kennen bijna alle musea regelmatig wisselende exposities die een herhaalbezoek interessant maken.

Museumkwartier (MQ)

Zo kan bijvoorbeeld het MQ bezocht worden, welke bestaat uit een concentratie musea binnen een cultuurcomplex van ongeveer 60.000 vierkante meter. HetWenen reisgids - Mumok bevindt zich in het centrum van Wenen en is dus uitermate goed toegankelijk. Hierin kunnen het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien, het Leopold Museum, de Kunsthalle Wien, het Zoom kindermuseum, het Architekturzentrum Wien en het Tanzquartier Wien bezocht worden. Bovendien vinden er regelmatig culturele manifestaties plaats. Het originele gebouw was in gebruik als stalgebouw en is tegenwoordig omringd door moderne architectuur waarbinnen de verschillende musea gevonden kunnen worden. Het MQ is daarmee de perfecte amalgamatie van de oude en nieuwe elementen van Wenen.

Naturhistorische Museum

Het Naturhistorische Museum biedt iets voor veel verschillende soorten bezoekers. Zo is er voor kinderen onder andere de dinosaurus showroom. Ook de befaamde Venus van Willendorf vindt hier haar rustplaats. In aansluiting op dat thema heeft het museum de zogeheten antropologie hallen, waarin bezoekers onder andere zichzelf tot steentijdmensen kunnen transformeren. Ook is er een grote collectie aan edelstenen te bezichtigen met onder andere een topaas van 117 kilo en een diverse verzameling aan meteorieten. Vanaf het dak kan een groot gedeelte van Wenen gezien worden. Het museum organiseert verschillende soorten rondleidingen.

Website: Naturhistorische museum
Adres: Maria-Theresien-Platz
Hoe kom je er:
U-bahn/Metro: U2, U3 (Station Volkstheater)
Tram: 1, 2, 46, 49, 71
Bus: 48A

Kunsthistorische Museum

In het Kunsthistorische Museum zijn veel voorbeelden van de Europese schilderkunst te bewonderen. Deze collectie is door de tijd heen grotendeels bij elkaar gesprokkeld door de adellijke Habsburgers. In 1891 werd het museum geopend en het trekt sindsdien jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers. Er zijn vooral oude meesters te zien, uit de 15e tot en met 18e eeuw. Daaronder zijn befaamde schilders als Titiaan, Pieter Bruegel de Oude, Rubens en Dürer terug te vinden. Deze werken zijn ingedeeld naar gelang de verschillende scholen waartoe zij behoren, waardoor er een uitstekend overzicht ontstaat. Verder zijn er indrukwekkende collecties van Europese beeldhouwkunst en kunstnijverheid te zien. Deze beslaan dezelfde periode als de schilderijen. Maar ook de antieke wereld is te bezien door middel van archeologische voorwerpen in de Egyptische, Griekse en Romeinse zalen van het museum.

Website: Kunsthistorische Museum
Adres: Maria-Theresien-Platz
Hoe kom je er:
U-bahn/Metro: U2, U3 (Station Volkstheater)
Tram: 1, 2, 46, 49, 71, D
Bus: 48A

Wien Museum

Het Wien Museum kent vele locaties, waaronder een aantal locaties die gewijd zijn aan de componist Ludwig von Beethoven (het Eroica Haus, het Pasqualati Haus en het Haus des Heiligenstädter Testamentes). Verder hebben ook andere bekende componisten zoals Haydn, Strauss en Mozart een eigen Haus of Wonung. Verder is er een museum te bezoeken dat gericht is op de overblijfselen van de Romeinen in Wenen, is er een klokkenmuseum, een paviljoen dat gericht is op de architect Otto Wagner en een museum dat de geschiedenis van het Prater park uitdiept. De verschillende locaties hebben daarmee als gezamenlijk thema de stad Wenen zelf en de vele aspecten die Wenen interessant maken.

Op dit moment wordt het Wien Museum op de Karlplatz gerenoveerd, zodat het gebouw weer up to date is voor de toekomst. Het huidige museum werd in 1959 gebouwd. Met de renovatie wordt ook een deel van het museum groter gemaakt, in totaal heeft het museum straks 12.000 m2 ruimte voor tentoonstellingen.

Leopold Museum

In het Leopold Museum is een verzameling moderne kunst te vinden die verzameld zijn door dr. Rudolf Leopold en zijn vrouw Elisabeth. Het museum heeft onder andere de grootste collectie ter wereld van het werk van Egon Schiele en een aantal topstukken van Gustav Klimt. Verder zijn er werken van kunstenaars als Oskar Kokoschka, Alfred Kubin, Anton Faistauer en Josef Hoffmann te vinden. Daarnaast is er een grote verzameling aan grafiek en kunstvoorwerpen van de 19e en 20e te zien. Dit bestaat onder andere uit meubilair in de Jugendstil en meubilair dat door de Wiener Werkstätte gemaakt is. Het museum is een onderdeel van het MQ, maar verdient het door de pure omvang van de collectie om apart vernoemd te worden.

Albertina

Het Albertina is zowel een museum als een prentenkabinet en bevindt zich in het Erzherzog Albert paleis. Het is vernoemd naar haar stichter, de hertog Albert Casimir van Saksen-Teschen en is al sinds 1822 voor het publiek toegankelijk. Er is een omvangrijke collectie te bezichtigen van zo’n 65.000 tekeningen en meer dan een miljoen grafieken. Hierbij zijn grote namen vertegenwoordigd, zoals Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rubens en Rembrandt van Rijn, maar ook modernere namen zoals Monet, Degas en de Toulouse-Lautrec. Daarnaast zijn er wisselende exposities te bezichtigen en kent het museum een prachtige collectie aan fotografie, welke al vanaf het midden van de 19e eeuw bij elkaar gesprokkeld is. Bovendien functioneert het museum als een onderzoekscentrum en is een waardevolle bron van informatie over verschillende vormen van kunst.

Musea voor kinderen

Wenen kent verder een aantal musea die uniek geschikt zijn voor kinderen. Een aantal daarvan zijn al de revue gepasseerd zoals het Naturhistorisch Museum, het Schönbrunn (waar een apart museumgedeelte voor kinderen te vinden is) en het Zoom kindermuseum in MQ. Verder is er het Technologie Museum, het ‘Remise’ Transport Museum, het SchokoMuseum (de naam zegt voldoende) en de LEO kinderstudio in het Leopold Museum. Daarnaast bieden veel andere musea speciale activiteiten voor kinderen aan, waarbij vaak op spelenderwijze gekeken wordt naar hoe kunst en cultuur ontstaat en beleefd kan worden.