Bezienswaardigheden

Schönbrunn

SchonbrunnSchönbrunn was het zomerpaleis van de keizers van Oostenrijk en lijkt veel op het paleis van Versailles in Frankrijk. Het was dan ook rechtstreeks bedoeld als concurrentie voor het beroemde paleis van de Zonnekoning. De oorspronkelijke plannen voor het paleis zijn van de architect Fischer van Erlach, maar deze plannen werden in een gereduceerde versie uitgevoerd. Hiervan zijn enkel nog de slotkapel en de zogeheten Blaue Stiege van terug te vinden. In 1765 voert de architect Hetzendorf von Hohenberg verdere werkzaamheden. In de periode van 1817 tot 1819 krijgt het paleis zijn kenmerkende gele kleur. Deze kleur groeit met de tijd uit tot de kenmerkende kleur voor het keizerrijk en is in veel architectuur in Oostenrijk terug te vinden. In het paleis bevindt zich onder andere het Slottheater, waar veel nieuw talent een kans heeft gekregen. Zo zijn er onder andere optredens van Joseph Haydn en Mozart geweest.

De tuinen van Schönbrunn

De tuinen van het paleis zijn een bezienswaardigheid op zichzelf. Ze worden afgesloten door het befaamde Gloriette gebouw, van waaruit de tuin in haar volle glorie bewonderd kan worden. Verder is er een zogeheten ‘folly’ te vinden in de vorm van een Romeinse ruïne. Deze kunstmatig geconstrueerde ruïne is een van de eersten van haar soort. Binnen de tuinen bevindt zich ook de Tiergarten Schönbrunn, waarin onder andere reuzenpanda’s te zien zijn. Verder is er een reptielenhuis, een vogelhuis, een boerderij met daarin allerlei oude huisdierrassen en een assortiment aan pooldieren te bezichtigen. De Tiergarten is de oudste dierentuin in de wereld en is opgericht in 1752. Dit park alleen rechtvaardigt al een bezoek aan de tuinen van het paleis.

Het Hofburg

Wenen reisgids - HofburgDe Habsburgers verbleven in de winter het liefste in het Hofburg. Dit paleis was vanaf de 13e eeuw tot aan het einde van Oostenrijk-Hongarije hun residentie. De bondspresident van Oostenrijk is de huidige bewoner. Verder bevindt zich hier de Nationalbibliothek. Doordat de Habsburgers door de eeuwen heen graag hun individuele stempel op het paleis wilden drukken is het een mengelmoes van stijlen geworden. Architectonische stijlen vanaf de Middeleeuwen tot de barokke tijd zijn terug te vinden in de vele vleugels. Het paleis heeft een belangrijke rol in de geschiedenis van Oostenrijk gespeeld en was onder andere de plek waar Hitler de Anschluss van Oostenrijk bij het Derde Rijk aankondigde. Er zijn verschillende dingen te bezichtigen in het paleis, waaronder de Spaanse Rijschool, het Sissi-museum en de keizerlijke appartementen.

Ringstrasse

Het centrum is geconstrueerd rondom de zogeheten Ringstrasse, een grote boulevard die zich over de locatie van de oude stadsmuren heen strekt. Hiervoor werden de plannen neergelegd in 1857, na een decreet van Franz Joseph I. Na de aanleg rezen veel belangrijke en imposante gebouwen langs deze weg, waardoor het een blikvanger in de stad geworden is. Zo kan je er onder andere de Staatsopera, de Academie van de Fijne Kunsten, het Justitieel Paleis, het Rathaus en de Wiener Börse vinden. Verder werden er door veel rijken prachtige woonhuizen en paleizen gebouwd die de Ringstrasse een lust voor het oog maken. Verder zijn er een groot aantal kleinere parken en monumenten te vinden. De Ringstrasse omringt effectief het centrum van Wenen.

Belvedere paleizen

Wenen reisgids - Slot BelvedereVoor degene die na Schönbrunn nog niet genoeg heeft van paleizen, kan het in barokke stijl opgetrokken paleizencomplex van Belvedere bezocht worden. Hier zijn de paleizen Untere Belvedere en Obere Belvedere te zien, welke onderling verbonden zijn door een prachtige tuin. De tuin is ontworpen om als ondersteuning voor de architectuur te dienen en de kracht hiervan te versterken. Sinds 1903 bevindt zich de Galerie Belvedere zich hier, waarin de werken van onder andere Gustav Klimt en Egon Schiele te zien zijn. De paleizen zijn in de 18e eeuw ontworpen voor Eugenius van Savoye.

Wenen als paleizenstad

Dit zijn echter niet de enige paleizen die in Wenen te zien zijn. Zo is er het Paleis Mollard-Clary, een stadspaleis uit de 17e eeuw. Het is tegenwoordig in gebruik door de Nationalbibliothek en huist meerdere musea en collecties. Tegenover het Stephansdom bevindt zich het Palais Equitable. Dit paleis werd gebouwd door een New Yorkse levensverzekeringsmaatschappij met dezelfde naam. Het heeft echter nooit als woonhuis voor een adellijke familie gediend. Er bevinden zich allerlei kantoren van bedrijven en organisaties in. Verder is er in de wijk Josefstadt het Paleis Auersperg te vinden. Dit paleis was in de Tweede Wereldoorlog een trefpunt voor een bekende verzetsgroep. Heden ten dage wordt het gebruikt voor wals concerten en bals.

Spaanse rijschool

De Spaanse rijschool is een begrip in Europa en is een van de oudst nog bestaande scholen voor het trainen van paarden. Hiervoor werden van oudsher het Spaanse ras de Lippizaner gebruikt. Er wordt alleen gereden met hengsten. De trainingsmethoden die hiervoor gebruikt worden stammen nog uit de 17e en 18e eeuw. Een trainingsperiode duurt 8 jaar voor een paard en alleen hengsten met de meest uitmuntende prestaties hierin worden gebruikt als fokhengst voor toekomstige generaties. Tegenwoordig is de school een bekende toeristische attractie in Wenen geworden. Het was voor 2011 zo dat de ruiters alleen uit heren bestonden. Sinds die tijd rijden er echter ook dames mee. Er is wekelijks een openbare voorstelling te zien en jaarlijks vertrekt de rijschool naar het buitenland voor een gastoptreden.

Prater

Het Prater bestaat uit een groot park dat zich ten oosten van het centrum bevindt. Een gedeelte van het park is ingericht als attractiepark en het kan een welkome afwisseling bieden van de vele paleizen, musea, kerken en ateliers die te vinden zijn in Wenen. Een bekende attractie is het reuzenrad dat gebouwd is in 1897. Het park is ontstaan als jachtgebied voor de keizers en werd in de 18e eeuw opengesteld voor het publiek. Verder zijn er tegenwoordig een aantal sportfaciliteiten te vinden, waaronder het Ernst Happelstadion. Er kan door het park gewandeld worden via de Hauptallee, een weg van 4,5 kilometer waaraan zich prachtige kastanjebomen bevinden. Andere noemenswaardige bezienswaardigheden in het park bestaan uit het planetarium, het Pratermuseum de onafhankelijke republiek Kugelmugel en een vestiging van Madame Tussauds.

Het Wiener Riesenrad

Het reuzenrad dat zich in het Prater bevindt is een van de meest populaire toeristische attracties in geheel Wenen. Het is bijna 65 meter hoog en is voor veel toeristen en Wenen het symbool van de stad. Voor een groot gedeelte van de 20ste eeuw was dit reuzenrad het hoogste van de wereld, alhoewel eerdere reuzenraderen hoger waren. Deze overleefden echter de 19e of 20ste eeuw niet. Het reuzenrad is onder andere te zien in de iconische film ‘The Third Man’ en de James Bond film ‘The Living Daylights’. Het is oorspronkelijk gebouwd om het 50ste jaar van Frans Jozef I’s kroning te herdenken en is een van de allereerste reuzenraderen ter wereld.

Schottenstift klooster

Het Schottenstift is een rooms-katholiek klooster waarvan oudsher veel Ierse monniken terecht kwamen. Het valt tegenwoordig onder de Benedictijnse monniken en is al gesticht in 1155. Er is een museum te bezichtigen en op het centrale plein is een beeld van een zogeheten ‘zwarte madonna’ te vinden. Dit zijn beelden waar de maagd Maria met een donkere huid is afgebeeld. Deze is ontworpen in 1825 door Peter Nobile. Het klooster organiseert toeren waarbij zowel de kerk, de crypten, de bibliotheek en het museum bezocht kunnen worden. Veel van de woelige geschiedenis van het klooster is terug te vinden in haar architectuur.

Zentralfriedhof

Wenen reisgids - ZentralfriedhofVeel van Wenen’s beroemde burgers zijn op het Zentralfriedhof begraven. Het is dan ook een van de grootste begraafplaatsen in de wereld en ligt in een van de buitenste districten van Wenen. Alle denkbare religieuze denominaties mogen hier begraven worden, al liggen deze wel vaak in hun eigen gedeeltes van het kerkhof. De lijst van beroemdheden is groot, waaronder Ludwig von Beethoven, Johannes Brahms, Viktor Frankl, Falco, Antonio Salieri, verschillende Straussen en Guido von List. Het kerkhof heeft ook een rol in de film ‘The Third Man’. Er mag met de auto doorheen gereden worden, maar het kerkhof komt pas goed tot zijn recht door middel van een wandeling.

Stephansdom

Wenen Reisgids - StephansdomDe kathedraal Stephansdom is een van de symbolen van de stad geworden en is sinds 1723 de zetel van de aartsbisschop van Wenen. De kerk is onder andere afgebeeld op het 10 eurocent muntstuk van Oostenrijk en kent een rijke geschiedenis. De oorspronkelijke kerk werd in 1147 afgebouwd en werd in 1469 uitgebreid tot kathedraal. In het voormalige keizerrijk Oostenrijk-Hongarije mocht geen enkele kerktoren hoger zijn dan de meest zuidelijk geplaatste toren van deze kathedraal. De kathedraal is gebouwd in de gotische stijl. In de noordelijke toren hangt een grote klok, die door de Wenen liefkozend ‘Pummerin’ genoemd wordt. De huidige bel is echter een reproductie van een eerder verloren gegane bel en bevindt zich sinds 1952 in de toren. Hij wordt alleen op bepaalde bijzondere gelegenheden geluid, zoals met Nieuwjaar, Kerstavond, Allerzielen, Pasen en bij de dood van pauzen en de aartsbisschop van Wenen. Er worden rondleidingen door de kathedraal gegeven, bij navraag bij het kerkmeester ambt.

Verdere bezienswaardige kerken

Naast de Stephansdom kent Wenen een rijke verscheidenheid aan kerken en gebedshuizen. Zo is er onder andere de Augustijnenkerk te bezien, een kerk in Neogotische stijl. Op zondag kunnen hier missen gevolgd worden waarbij de muziek van Schubert en Haydn gespeeld wordt. Bovendien bevinden zich in de torenkapel de zilveren urnen waarin de harten van de Habsburgers bewaard worden. Een verdere aanrader is de Karlskirche. In de Karlskirche is een glazen lift geïnstalleerd waarmee bezoekers bovenin de koepel naar de daar aangebrachte plafondschildering kunnen kijken. Ook de Minorietenkerk op de Minoritenplatz is een lust voor het oog. De kerk is gebouwd in de stijl van de Franse gotiek en werd afgewerkt in 1350. De minorieten in kwestie zijn hier Franciscaner monniken. De kerk heeft een prachtige 19e-eeuwse kopie van da Vinci’s Laatste Avondmaal, geschilderd door Giacomo Rafaelli.